Barnets bästa i fokus: Så skapar vi trygg och anpassad personlig assistans för hela familjen

Skriven av
Lisa, Ragnhild och Carin
5/9/2024

Behoven man har som assistansberättigad ser olika ut beroende på vem man är och var i livet man befinner sig. För oss är det viktigt att man som barn ska få en så rolig, smidig och fri vardag som möjligt när man lever med assistans. Och att man som förälder ska få fortsätta vara just förälder när ens barn är i behov av personlig assistans, även om man givetvis också ska vara så involverad som man önskar i assistansen. Exempelvis jobbar många av våra barnkunders föräldrar som assistenter till sina barn till en viss del.

Alla våra kunder har en egen assistansansvarig som jobbar nära barn, förälder och assistent. Vi har stor erfarenhet av barnassistanser där föräldrar är mycket eller lite involverade och tillsammans sätter vi en plan som fungerar bra för just din familjen. Vårt assistansverktyg tydliggör för alla som är involverade i assistansen vem som ansvarar för vad. Utifrån verktyget gör vi också en arbetsbeskrivning och vi ser till att väva in en anpassning utifrån barnets behov och utveckling.

När det gäller rekryteringen av assistenter till barnkunder så måste alla kandidater lämna in utdrag ur belastningsregistret för att kunna vara med i processen. De personer vi söker ska kunna ha förmågan att både kunna leda och följa. Det handlar om att på ett tryggt sätt kunna jobba med utveckling och motivera men samtidigt kunna känna av när man ska hjälpa och stötta.

2020 blev barnkonventionen en lag i Sverige och för oss på Passal är det viktigt att alltid jobba med barnet i fokus. Några saker vi vill lyfta i konventionen är att barn med funktionsnedsättning har rätt till att aktivt kunna delta i samhällsgemenskap och att barn har rätt till lek, vila och fritid. Och att även barn har rätt till ett privatliv är en annan sak som kan vara lite extra viktig för ett barn som är i behov av andras hjälp för att ha en välfungerande vardag.

 

Vad säger våra jurister Lisa och Ragnhild kring det juridiska stöd som är viktigt för barn?

Sedan januari 2023 har vi ett schabloniserat föräldraavdrag för alla barn upp till 18 år. Tanken var att det nya avdraget skulle bli mer rättssäkert och enhetligt gentemot hur det var tidigare. Före 2023 avgjordes föräldraansvaret av den enskilda handläggaren (med beslutsfattare) som gjorde en jämförelse med vad ett barn utan funktionsnedsättning i motsvarande ålder klarade av, något som ofta ledde till godtyckliga bedömningar. Dock är föräldraavdragen som infördes 2023 allt för stora och har lett till att det nu är svårare för barn under 12 år än för vuxna och tonåringar att beviljas personlig assistans. För kommunstödd assistans krävs ca 7 timmar grundläggande behov per vecka och för åldersspannet 7–11 år görs därpå ett avdrag på 7 timmar från de grundläggande behoven vilket innebär att ett barn i den åldern behöver komma över 14 timmar i grundläggande behov per vecka för att beviljas assistans. Även de breda åldersspannen inom föräldraavdraget har blivit starkt kritiserade, en kritik som vi på Passal instämmer i och även har lyft i media tillsammans med kritik mot avdragens storlek. För åldrarna 1–6 år görs samma avdrag trots att det är väsentlig skillnad på hur mycket hjälp en 1-åring respektive en 6-åring behöver från sin förälder. På samma sätt framstår det som orimligt att dra lika mycket i föräldraansvar för en 12-åring som för en 17-åring som snart är myndig.

För barn sker det också mycket förändringar som behöver meddelas myndigheterna och som kan leda till att besluten omprövas. Till exempel behöver man anmäla när man byter från förskola till skola, eller från låg- till mellanstadium. Ändrade fritidsaktiviteter, nya hjälpmedel och mediciner, förbättring som uppnås genom träning med mera är alla saker att hålla koll på som kan påverka beslutet. Det kan också vara att hjälpbehovet ökar i takt med att man växer.

Har man dock ett beslut från före 2023 utan föräldraavdrag eller med ett avdrag som är lägre än schablonen kan det vara en risk att ansöka om utökat beslut trots ett ökat behov. Oavsett om utökningen går igenom eller ej kommer schablonen att tillämpas på det nya beslutet vilket kan leda till färre timmar totalt sett eller till och med till indraget beslut. Samma konsekvenser kan uppstå när man meddelar förändringar vilket man är skyldig att göra.

Vi jurister jobbar nära våra barnkunder då behoven och livssituationen ofta är mer föränderliga vilket innebär ganska täta myndighetskontakter för dem. Det är även ett snårigt och föränderligt regelverk vilket gör det svårt som enskild att vara uppdaterad och veta vad man ska fokusera på vid myndighetskontakt.

Alla olika händelser under barnåren som kan påverka våra kunders assistansbeslut har vi jurister tillsammans med assistansansvarig koll på. Det gör att du som assistansberättigad kan vara trygg i att du har absolut bästa hjälpen och stöttningen. Vi jurister hjälper dig dessutom i all kontakt med kommun och Försäkringskassa och gör allt praktiskt för att du ska ha de bästa förutsättningarna för att ha din bästa personliga assistans.  

Lisa, Ragnhild och Carin

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb