Nyheter, tips & tankar från världen inom personlig assistans.
Från personlig tränare till personlig assistent
Eriq har jobbat som personlig assistent för flera olika bolag. Här kan du läsa om vad han tycker är viktigt och hur han ser på Passal som arbetsgivare.
July 4, 2024
Idas resa med personlig assistans för sonen Oliwer, utmaningar & insikter
Upptäck Idas resa med sin son Oliwer, som föddes med en hjärnskada. Läs om hur personlig assistans har påverkat deras liv och hur avgörande kommunikation varit för deras framgång.
June 27, 2024
Marikas 23-åriga resa med Passal
Marika har haft personlig assistans sedan 1994 och har sedan 2001 haft Passal, då hon uppskattar trygghet och personligt stöd i assistansen.
June 27, 2024
Därför valde Herman Passal som assistansbolag!
En av våra nyare kunder, Herman, berättar hur han resonerade när han skulle välja nytt assistansbolag.
May 30, 2024
Vad tycker en anhörig om Passal Assistans?
Läs mamma Ywonnes tankar om hur Passal löser en välfungerande assistans för hennes son.
May 16, 2024
Upptäck Bara Vanlig!
Läs om Bara Vanlig och deras resa från en persons idé till en nationell rörelse för inkluderande träning och gemenskap för personer med funktionsnedsättningar.
May 2, 2024
Passal Assistans och det magiska hjälpmedlet
Vi testade på AI och fick en underbar saga om vänskap och frihet. Hoppas du får en fin lässtund!
April 23, 2024
Personlig assistans är en bra insats när man ser till både samhällsekonomi och enskilda användare.
Det finns en bild av att assistans är dyrt men i den rapport som Grant Thornton tagit fram på uppdrag av Vårdföretagarna framgår att assistans är ekonomiskt fullt jämförbar med andra insatser.
April 18, 2024
Måste man bo på rätt ställe för att få personlig assistans?
I Vårdföretagarnas Assistansbarometer för mars månad konstaterar de att det är väldigt stora skillnader sett till geografiska faktorer kring personlig assistans
March 28, 2024
Veckobrev till assistentgrupper
Jag tog ett samtal med Linnéa, en av våra assistansansvariga, som i några av sina assistentgrupper jobbar med veckobrev. Vad är det och vad fyller det för funktion?
March 14, 2024
Assistanskoordinator blir assistansansvarig
Våra assistanskoordinatorer kommer framöver att ha titeln assistansansvarig. Bland annat gör vi bytet för att vara tydliga i vad rollen innebär. Här kan du läsa lite mer utförligt om hur vi tänkt.
February 29, 2024
Att jobba som personlig assistent
Jobbet som personlig assistent är, förutom att det är otroligt viktigt, också otroligt varierat! För att visa lite på vad det kan innebära så kommer här fyra korta berättelser från några av våra assistenter kring varför de jobbar som assistenter och vad det kan innebära.
February 27, 2024
Vad kostar det att ha personlig assistans?
Ibland får vi i kundmöten frågor kring ekonomi. Vad kostar det att ha personlig assistans? Är ni dyra eller billiga? Och det korta svaret är att det ALDRIG kostar dig som assistansberättigad något att ha personlig assistans.
February 22, 2024
Rullstol och utförsåkning?
En av våra kunders mamma ger oss sina bästa tips för att få till en bra skidsemester när man är rullstolsburen.
February 15, 2024
Vad är lågaffektivt bemötande och hur fungerar det?
Vår medarbetare Maria förklarar och ger några nyttiga tips om lågaffektivt bemötande.
February 8, 2024
Vad ska du tänka på när du väljer assistansbolag?
Att välja assistansbolag är kanske inte det lättaste. Det är mycket som påverkar, har du erfarenhet av assistans sedan tidigare eller är du ny inom den här världen? Vi har några tips kring vad som kan vara bra att tänka på!
February 29, 2024
Bengt Westerberg tittar i backspegeln och blickar framåt kring den personliga assistansen
Sist ut med sina tankar kring LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är Bengt Westerberg som var socialminister då lagen beslutades och är den person som många starkt förknippar med att ha drivit igenom den.
January 25, 2024
Passal Assistans verksamhets- och kvalitetsansvariga om LSS tillbaka i tiden, i dagsläget och framöver.
Läs vår verksamhets- och kvalitetsansvarigas tankar kring vikten av LSS såhär 30 år efter att lagen trädde i kraft.
January 18, 2024
Kerstins tankar om personliga assistans som assistansanvändare sedan 1994
Vår grundare och ägare Kerstin har haft personlig assistans sedan reformen kom 1994. Läs hennes tankar kring vikten av lagen samt vad hon önskar av den framöver.
January 12, 2024
Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade fyller 30 år
Läs några intressanta och tänkvärda stycken från Bengt Westerbergs proposition till riksdagen inför införandet av LSS 1994.
January 2, 2024
Tack för 2023!
En av anledningarna till att vi växer är att alla våra kunder, anhöriga och assistenter rekommenderar oss och talar gott om oss, vårt arbete och vårt engagemang. Det är vi oerhört stolta och glada för.
December 20, 2023
Passal Assistans julgåva
Vissa traditioner är så värda att hålla fast vid. En av dem är att vi på Passal Assistans ger en julgåva till organisationen Min Stora Dag. Deras uppdrag är att uppfylla önskningar och sprida livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.
December 14, 2023
Nils Öberg kommenterar förstatligandet av den personliga assistansen
På Vårdföretagarnas konferens i slutet av november var en av talarna Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg som lyfte aktuella frågor för Försäkringskassan.
December 7, 2023
Därför säger vi på Passal Assistans kund & inte brukare
Inom personlig assistans är brukare ett väldigt vanligt uttryck. Det är då personen som är i behov av och har personlig assistans som man avser. På Passal Assistans har vi dock under våra snart 24 år i branschen hela tiden sagt kund. Jag frågade våra ägare Helena Sjölander och Kerstin Leufvén hur detta kommer sig.
December 14, 2023
Arbetsmiljö inom personlig assistans
När sommaren är över och hösten är i antågande så börjar man höra ordet arbetsmiljöundersökning runt om på Passals kontor. Jag är själv inte särskilt involverad i vad vi gör kring arbetsmiljö så jag tänkte att jag skulle fördjupa mig lite i detta här…
December 14, 2023
Bästa tipsen för din ansökan & jobbintervju
På Passal tar vi emot ungefär 100 jobbansökningar per vecka så jag tyckte det var dags att ta en pratstund kring en av våra rekryterare, David Henriksson, om hur man gör för att stå ut bland alla ansökningar och vara den som får ett nytt jobb
December 14, 2023
Hur många kunder har en assistanskoordinator på Passal Assistans?
Hos oss på Passal är det väldigt viktigt att assistanskoordinatorn har alla förutsättningar att göra ett riktigt bra jobb. En av dessa förutsättningar är att man har en lagom stor kundgrupp. Det här satte jag mig för att prata vidare om med Sandra Widenberg som är informatör och regionansvarig för Västsverige.
December 14, 2023
Hur går det till när man ansöker om personlig assistans?
Det här med vem som kan få personlig assistans och hur den processen går till får vi hela tiden frågor kring. Det finns ju bra information om olika delar kring detta på exempelvis Försäkringskassans hemsida. Men för att få det lite mer i ett sammanhang och även för att kunna få lite extra input kring vissa delar som vi märker skapar frågor hos många så satte jag mig med vår jurist Lisa Liljenberg.
December 14, 2023
Vi måste ges rimliga villkor!
Personlig assistans står inför enorma utmaningar om vi inte ges rimliga villkor. Vår grundare och ägare, Kerstin Leufvén, är en av de som står bakom en debattartikel kring detta. Läs den här!
December 14, 2023
Ta hjälp med din ansökan för personlig assistans direkt!
Många drar igång ansökan kring personlig assistans själva och först när man får ett avslag inser man svårigheterna kring assistansansökan. Spana in våra tips!
December 14, 2023
Hur funkar det kring skola & personlig assistans?
Läs vår kund Biancas berättelse om hennes skolgång och erfarenheterna kring detta.
December 14, 2023
Varför väljer man Passal Assistans som sitt assistansbolag?
Vår informatör i Värmland, Hannele Andersson, berättar om några av de vanligaste anledningarna som hon får höra till att våra kunder väljer att bli kunder hos just oss.
December 14, 2023
Vad händer när man blir kund hos Passal?
Läs om hur vi på Passal jobbar när vi får en ny kund. Emma berättar hur hennes fokus ser ut kring dig och dina assistenter och vad hon tycker är viktigt för att så snabbt som möjligt få igång en assistans som fungerar på det sätt som du önskar.
December 14, 2023
Reflektion efter ett år med personlig assistans
Hur går tankarna i en familj som haft personlig assistans i ett år? Läs Carins reflektion om hur livet har blivit efter detta och vad som är viktigt för att det ska funka bra.
December 14, 2023
Vad innebär huvudmannaskaps-utredningen?
Utredningen om huvudmannaskapet för den personliga assistansen är nu klar och lämnad till socialtjänstministern. Vår jurist Lisa Liljenberg ser att detta generellt är en efterlängtad och positiv utredning som kommer ta assistansen i rätt riktning, läs hennes kommentarer och reflektioner här.
December 14, 2023
När den personliga assistansen blev en verklighet
Hur var det när den personliga assistansen skulle bli en verklighet i Sverige? Läs Kerstin Leufvéns berättelse om hur assistansen introducerades på 90-talet och hur några av de som fick prova på den i Göteborgs skärgård upplevde det.
December 14, 2023
VM-guld till Värmlandskillen Gustav!
Vår kund Gustav Tegnelund tog i november guld och silver vid VM för funktionsvarierade i Portugal. Läs mer om hur det startade, hur det kändes i Portugal och vad som händer framöver.
December 14, 2023
Vad säger politikerna i Socialutskottet om assistansberättigades rätt att göra förändringar i sina liv?
Inför valet frågade vi ansvariga politiker i Socialutskottet i Sveriges Riksdag hur deras parti kommer arbeta för att assistansberättigade ska kunna känna sig trygga att göra förändringar i sina liv. Som till exempel att börja jobba, flytta ihop med den man älskar eller byta skola. Läs deras svar här!
September 8, 2022
Vad säger Värmlands folkvalda?
Inför valet frågade vi ansvariga politiker i Karlstad och Kristinehamn hur deras parti säkerställer att deras kommunmedborgare kan bo kvar hemma och få sina behov tillgodosedda, när rättspraxis möjliggör att kommunen bara beviljar punktinsatser trots att behovet är större. Läs deras svar här!
September 5, 2022
I valet & kvalet inför valet i Göteborg?
Inför valet frågade vi politikerna i nämnden för funktionsstöd inom Göteborgs Stad hur deras parti kommer säkerställa att man som kommunmedborgare får samma stöd av Förvaltningen för funktionsstöd oavsett vilken stadsdel man bor i nu när den nya organisationen inte har gett någon förändring vad gäller detta? Läs deras svar här!
September 5, 2022
Efter regn kommer solsken
En av våra grundare och partners, Helena Sjölander, reflekterar över läget inom assistansvärlden just nu. Vad får granskningen av bolagen för konsekvenser?
March 14, 2023
År i branschen är ingen kvalitetsstämpel!
En artikel om hur vi på Passal Assistans ser på "år i branschen" och vad vi ska göra för att rakryggade kunna sprida information om hur vi presterar som assistansbolag.
September 30, 2020
Rullstols-utklädnader för Halloween
Vad vill du klä ut dig som under Halloween? Det är knappt en månad kvar, har du någon favorit från våra tips?
September 1, 2022
Nya Passal Assistans
Vi vill att mottagaren ska känna igen sig i vårt språk. Det finns på tok för många ställen som talar till en som på en instutition. Passal är inte en instutition, vi är ett assistansbolag där ett härligt gäng försöker förbättra människors liv. Med ett härligt gäng är det högt i tak, det finns dålig humor och det kommer höga skratt. Vi tar på största allvar vårt jobb om att leverera den bästa assistansen, men varför inte ha kul på vägen? ‍
July 1, 2020

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb