Nyheter, tips & tankar från världen inom personlig assistans.
Därför säger vi på Passal Assistans kund & inte brukare
Inom personlig assistans är brukare ett väldigt vanligt uttryck. Det är då personen som är i behov av och har personlig assistans som man avser. På Passal Assistans har vi dock under våra snart 24 år i branschen hela tiden sagt kund. Jag frågade våra ägare Helena Sjölander och Kerstin Leufvén hur detta kommer sig.
November 16, 2023
Arbetsmiljö inom personlig assistans
När sommaren är över och hösten är i antågande så börjar man höra ordet arbetsmiljöundersökning runt om på Passals kontor. Jag är själv inte särskilt involverad i vad vi gör kring arbetsmiljö så jag tänkte att jag skulle fördjupa mig lite i detta här…
November 2, 2023
Bästa tipsen för din ansökan & jobbintervju
På Passal tar vi emot ungefär 100 jobbansökningar per vecka så jag tyckte det var dags att ta en pratstund kring en av våra rekryterare, David Henriksson, om hur man gör för att stå ut bland alla ansökningar och vara den som får ett nytt jobb
October 12, 2023
Hur många kunder har en assistanskoordinator på Passal Assistans?
Hos oss på Passal är det väldigt viktigt att assistanskoordinatorn har alla förutsättningar att göra ett riktigt bra jobb. En av dessa förutsättningar är att man har en lagom stor kundgrupp. Det här satte jag mig för att prata vidare om med Sandra Widenberg som är informatör och regionansvarig för Västsverige.
November 3, 2023
Hur går det till när man ansöker om personlig assistans?
Det här med vem som kan få personlig assistans och hur den processen går till får vi hela tiden frågor kring. Det finns ju bra information om olika delar kring detta på exempelvis Försäkringskassans hemsida. Men för att få det lite mer i ett sammanhang och även för att kunna få lite extra input kring vissa delar som vi märker skapar frågor hos många så satte jag mig med vår jurist Lisa Liljenberg.
September 22, 2023
Vi måste ges rimliga villkor!
Personlig assistans står inför enorma utmaningar om vi inte ges rimliga villkor. Vår grundare och ägare, Kerstin Leufvén, är en av de som står bakom en debattartikel kring detta. Läs den här!
September 1, 2023
Ta hjälp med din ansökan för personlig assistans direkt!
Många drar igång ansökan kring personlig assistans själva och först när man får ett avslag inser man svårigheterna kring assistansansökan. Spana in våra tips!
August 24, 2023
Hur funkar det kring skola & personlig assistans?
Läs vår kund Biancas berättelse om hennes skolgång och erfarenheterna kring detta.
August 18, 2023
Varför väljer man Passal Assistans som sitt assistansbolag?
Vår informatör i Värmland, Hannele Andersson, berättar om några av de vanligaste anledningarna som hon får höra till att våra kunder väljer att bli kunder hos just oss.
August 10, 2023
Vad händer när man blir kund hos Passal?
Läs om hur vi på Passal jobbar när vi får en ny kund. Emma berättar hur hennes fokus ser ut kring dig och dina assistenter och vad hon tycker är viktigt för att så snabbt som möjligt få igång en assistans som fungerar på det sätt som du önskar.
July 6, 2023
Reflektion efter ett år med personlig assistans
Hur går tankarna i en familj som haft personlig assistans i ett år? Läs Carins reflektion om hur livet har blivit efter detta och vad som är viktigt för att det ska funka bra.
July 6, 2023
Vad innebär huvudmannaskaps-utredningen?
Utredningen om huvudmannaskapet för den personliga assistansen är nu klar och lämnad till socialtjänstministern. Vår jurist Lisa Liljenberg ser att detta generellt är en efterlängtad och positiv utredning som kommer ta assistansen i rätt riktning, läs hennes kommentarer och reflektioner här.
July 6, 2023
När den personliga assistansen blev en verklighet
Hur var det när den personliga assistansen skulle bli en verklighet i Sverige? Läs Kerstin Leufvéns berättelse om hur assistansen introducerades på 90-talet och hur några av de som fick prova på den i Göteborgs skärgård upplevde det.
July 6, 2023
VM-guld till Värmlandskillen Gustav!
Vår kund Gustav Tegnelund tog i november guld och silver vid VM för funktionsvarierade i Portugal. Läs mer om hur det startade, hur det kändes i Portugal och vad som händer framöver.
July 6, 2023
Vad säger politikerna i Socialutskottet om assistansberättigades rätt att göra förändringar i sina liv?
Inför valet frågade vi ansvariga politiker i Socialutskottet i Sveriges Riksdag hur deras parti kommer arbeta för att assistansberättigade ska kunna känna sig trygga att göra förändringar i sina liv. Som till exempel att börja jobba, flytta ihop med den man älskar eller byta skola. Läs deras svar här!
September 8, 2022
Vad säger Värmlands folkvalda?
Inför valet frågade vi ansvariga politiker i Karlstad och Kristinehamn hur deras parti säkerställer att deras kommunmedborgare kan bo kvar hemma och få sina behov tillgodosedda, när rättspraxis möjliggör att kommunen bara beviljar punktinsatser trots att behovet är större. Läs deras svar här!
September 5, 2022
I valet & kvalet inför valet i Göteborg?
Inför valet frågade vi politikerna i nämnden för funktionsstöd inom Göteborgs Stad hur deras parti kommer säkerställa att man som kommunmedborgare får samma stöd av Förvaltningen för funktionsstöd oavsett vilken stadsdel man bor i nu när den nya organisationen inte har gett någon förändring vad gäller detta? Läs deras svar här!
September 5, 2022
Efter regn kommer solsken
En av våra grundare och partners, Helena Sjölander, reflekterar över läget inom assistansvärlden just nu. Vad får granskningen av bolagen för konsekvenser?
March 14, 2023
År i branschen är ingen kvalitetsstämpel!
En artikel om hur vi på Passal Assistans ser på "år i branschen" och vad vi ska göra för att rakryggade kunna sprida information om hur vi presterar som assistansbolag.
September 30, 2020
Rullstols-utklädnader för Halloween
Vad vill du klä ut dig som under Halloween? Det är knappt en månad kvar, har du någon favorit från våra tips?
September 1, 2022
Nya Passal Assistans
Vi vill att mottagaren ska känna igen sig i vårt språk. Det finns på tok för många ställen som talar till en som på en instutition. Passal är inte en instutition, vi är ett assistansbolag där ett härligt gäng försöker förbättra människors liv. Med ett härligt gäng är det högt i tak, det finns dålig humor och det kommer höga skratt. Vi tar på största allvar vårt jobb om att leverera den bästa assistansen, men varför inte ha kul på vägen? ‍
July 1, 2020

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb