Bästa tipsen för din ansökan & jobbintervju

Skriven av
Carin Hesselroth
12/10/2023

Idag är det ungefär 100 000 personer som jobbar som personlig assistent. Flexibiliteten i hur mycket man kan jobba uppskattas av många. En del har det som heltidsjobb, en del som extrajobb under studietiden och en del som vill ha något extra utöver sitt ”vanliga” jobb för att dryga ut kassan lite, eller just för att man känner att det ger otroligt mycket att jobba som personlig assistent och sätta guldkant på någons liv.

På Passal tar vi emot ungefär 100 jobbansökningar per vecka så jag tyckte det var dags att ta en pratstund kring en av våra rekryterare, David Henriksson, om hur man gör för att stå ut bland alla ansökningar och vara den som får ett nytt jobb.  

Om vi tar det från första början då David, hur ska en ultimat ansökan se ut enligt dig?

För det första så vill jag läsa en ansökan som är riktad till och anpassad för just den tjänst personen sökt. Jag ser snabbt om det är en ansökan som gått ut till en mängd olika arbetsgivare. Ibland så får jag till och med ansökningar där man inte har ändrat företagsnamnet utan det står att den är riktad till någon annan, det känns lite oengagerat.

För det andra så är det bra om den är välskriven, att det tydligt framkommer vem du är och vad du har gjort tidigare. Jag vill snabbt kunna förstå ansökan.

Och för det tredje ska det framgå att den som söker VILL ha jobbet. Skriv tydligt varför du vill ha jobbet, varför du passar och varför viska anställa just dig.

Och om man vill ha lite pluspoäng för sin ansökan, vad kan man göra då?

Jag tycker det är ett plus är om jag märker att den som söker jobbet faktiskt har varit inne på vår hemsida och har lite koll på oss som bolag och vad personlig assistans innebär. Vill man ha ett väldigt stort plus så bifogar man en video. Då får vi en bra bild av personen och det visar verkligen på ett engagemang. Det behöver inte vara någon lång och avancerad film utan det kan räcka med en minut där man säger vem man är och varför man söker jobbet.

Vad måste vara med i en ansökan?

Det är lite olika om man i sin ansökan har ett CV och ett personligt brev, en del lägger det i samma dokument och det spelar egentligen inte så stor roll. Det viktiga är att jag som läser snabbt kan få en överblick ändå.

Men vanligast är ändå att man har ett personligt brev där man berättar vem man är, varför man har sökt jobbet och vad man kan bidra med. En förklaring till varför vi ska anställa den här personen helt enkelt.

Den andra delen är ett CV där det enkelt ska framgå vad du gör just nu och vad du gjort tidigare, både jobb, utbildningar och andra färdigheter så som körkort och språkkunskaper.

Nästa steg för dig är sen när du ringer för att boka in en intervju då, och det är ju första gången som du pratar med den arbetssökande. Ska man tänka på något särskilt vid det här samtalet?

Ja precis, detta är ju första kontakten, och det är ett plus med en positiv och närvarande sökande, bra om den har koll på vilka Passal är när jag ringer. Här börjar ju nästan anställningsintervjun tycker jag.  Visa engagemang och hitta en tid för möte, har man en väldigt fullbokad kalender så prioritera att boka om annat för en intervju.

Ok, då är det sedan dags för intervjun. Och den stora frågan kring när man ska vara på plats, får man vara hur tidig som helst till en intervju?

Nja… Jag skulle föreslå att man kommer fem-tio minuter innan. Sen är det ju bättre att man är väldigt tidig än lite sen. Personlig assistent är ju ett jobb där det är otroligt viktigt att man är i tid så kommer man sent till intervjun så har man en uppförsbacke redan från start.

Vad gäller annars på intervjun, vad har du för tips där?

Man ska förbereda sig inför sin intervju, det visar på att man vill ha jobbet. Tänk igenom vad som efterfrågas för tjänsten och hur det matchar mot dig så du kan lyfta de sakerna. Sen kan man undvika att säga klyschor och saker du tror att jag som rekryterare vill höra. Att säga att man är flexibel och ambitiös säger inte så mycket. Beskriv i stället på vilket sätt du är flexibel och ambitiös. Det blir mycket mer trovärdigt.

Sen är det bra att man är närvarande och med i intervjun, att man inte är stressad och ska i väg. Det är också bra att ställa rätt frågor som arbetssökande då frågorna du ställer också säger en hel del om dig. Är till exempel första frågan vad lönen är kanske man inte är där av rätt anledning.

Det är också bra om man förbereder sig på de vanligaste frågorna. Och det är ju frågor som varför man sökt jobbet, vad man kan bidra med och några positiva egenskaper om sig själv.

Frågar du om negativa då?

Ja, det gör jag nog nästan alltid faktiskt. Så det är också bra att ha tänkt igenom det också.

Man kan ju vara lite nervös inför en intervju, vad säger du om det?

Det gör absolut inget, jag förstår att man kan vara det, och det är bara naturligt. Om något tycker jag att det kan visa att man tycker att det är viktigt med just detta jobb och det är ju positivt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb