Måste man bo på rätt ställe för att få personlig assistans?

Skriven av
Carin Hesselroth
28/3/2024

I Vårdföretagarnas Assistansbarometer för mars månad konstaterar de att det är väldigt stora skillnader sett till geografiska faktorer kring personlig assistans. Tittar vi först på frågan kring att bli beviljad personlig assistans så hittar vi lägsta siffran för Hallands län där det är 99 personer på 100 000 som har statlig assistansersättning. Högsta siffran finns i Norrbottens län där motsvarande siffra är 191 personer.

Ser man till de två län som vi har flest kunder i så är siffran för Västra Götaland 122 personer per 100 000 och i Värmland är siffran 146 personer. Snittet för riket ligger på 126 personer.

Ser vi sedan på antalet timmar de assistansberättigade i snitt är berättigade till så hittar vi Dalarnas län i topp på 150 timmar/vecka och längst ner på listan Kronobergs län med 119 timmar/vecka.

För våra två län så ligger Västra Götaland på 132 timmar/vecka och Värmland på 138 timmar/vecka. Snittet för riket är 134 timmar.

Så utifrån dessa siffror så kan man säga att chansen att man får ett  beslut om assistans och även fler antal beslutade timmar är högre om man bor i Karlstad än i Göteborg. Man kan också konstatera att Värmland är bättre än rikssnittet och Västra Götaland sämre än rikssnittet.

Det här är ju helt klart något som behöver granskas och vi uppskattar att Vårdföretagarna driver denna fråga bland många andra.

Besök gärna Vårdföretagarnas hemsida för att läsa mer om deras jobb och Assistansbarometern för mars: Startsida - Vårdföretagarna (vardforetagarna.se)

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb