För några år sedan var det en av våra rullstolsburna kunder, en tjej som då var 9 år, som sa till sin mamma ”Jag skulle vilja åka skidor, jag skulle vilja åka slalom”. Och eftersom detta är en mamma som verkligen är lösningsorienterad ut i fingerspetsarna så började hon undersöka hur hon skulle lösa det på bästa sätt. Jag tog ett samtal med mamma Roopal och här kommer hennes tankar och tips när man ska ge sig i väg ut i backarna.
Det var 2018 som du fick den här frågan av din dotter, vad tänkte du och vad gjorde du?
Alltså, hon gillar att hitta på saker och är inte rädd för att testa nya grejer så jag var väl egentligen inte helt förvånad över att hon frågade om detta. Och Google är ju fantastiskt. Jag satte direkt i gång att söka, läsa och till min stora glädje så hittade jag en kille som heter Mattias Lundgren. Han är instruktör för anpassad skidåkning och jag kontaktade honom och insåg att jag hade hittat helt rätt person. Han är för 100% inkluderande, oavsett vad du har för funktionsvariation och tack vare honom och hans trygghet och professionalitet så har vi nu varit på tre fantastiskt lyckade skidresor.
Vilka olika ställen har ni varit på?
Vi har testat lite olika ställen, både mindre anläggningar nära Göteborg och större anläggningar lite längre bort. Vår favorit är Trysil och det är det ställe som vi åkt tillbaka flera gånger också. Anläggningen där ligger mitt i backen vilket vi tycker är väldigt bra. Då är man där allt finns vilket är smidigt om det någon dag är för dåligt väder för skidåkning. Vi gillar också att vi då kan stanna till där smidigt och äta lunch och då få tillgång till permobilen på ett lätt sätt också. Det går ju inte riktigt lika smidigt om man ska äta lunch ute i backen utan tillgång till permobil.
Sen gillar vi också att liftpersonal och övrig personal här har bra koll på hur det funkar för personer med anpassad skidutrustning och den tryggheten är också väldigt värdefull.
Hur funkar det att hyra anpassad utrustning?
Det är lite olika, när det gäller Skistar så har vi fått hem information och ett formulär där vi fyller i sådant som längd, vikt, styrkor, bålstabilitet, nacke osv och så förbereder och anpassar de rätt hjälpmedel. Det senaste nu går vi via Mattias och då löser han allt för oss så det har varit det smidigaste.
Hur har det funkat rent praktiskt kring åkandet sen då?
Det har varit lite olika, i Sverige så behöver man en utbildning för att få köra någon med ett anpassat hjälpmedel men i Norge så kan man åka med instruktören och lära sig den vägen och sen när han ser att man har full koll på hur allt fungerar så kunde vi köra själva.
Har ni behövt vara ute i väldigt god tid eller hur har det sett ut?
Nej vi har nog bokat alla våra resor ungefär 1,5 månad innan och det har funkat bra. Skulle vi bestämma oss tidigare än så hade jag ju bokat tidigare men… Sen har vi alltid åkt runt jul och nyår och det har varit enväldigt bra period. Det är inte allt för mycket folk så det är inte för långa köer till liftarna, det är inte för mycket folk i backarna och det har varit bra temperaturer. Vi har aldrig haft kallare än -4 grader vilket är skönt.
Om du skulle ge fem tips till den som vill sticka i väg på en skidresa, vilka tips är det då?
För det första skulle jag boka hos Skistar för en trygg och bra upplevelse. Sen är det bra att köpa handvärmare som man kan köpa på exempelvis Biltema som håller värmen i åtta timmar och de kan man med hjälp av silvertejp sätta utanpå underställ för att hålla värmen lättare under dagen. Det tredje är att kolla upp kring hjälmen, är det så att skidhjälm är för tungt kanske cykelhjälm är ett bra alternativ. Sen är det också bra att ha med ett antihalkunderlägg att sitta på. Och sista tipset är att boka in hundspann om det finns. Det var en fantastisk upplevelse tyckte hela familjen!
Sist men inte minst… Vad sa din dotter efter första skidresan?
Hon tyckte det var fantastiskt kul! Det tyckte hela familjen! Det är också skönt att känna att inget är omöjligt, man får bara tänka till och göra saker lite annorlunda.
Länkar:
MattiasLundgren (@exp.outdoor) • Foton och videor på Instagram
Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.
En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.