Ta hjälp med din ansökan för personlig assistans direkt!

Skriven av
Carin Hesselroth
24/8/2023

På Passal Assistans så träffar vi otroligt många personer som själva startar upp arbetet med sin eller sin anhöriges ansökan kring personlig assistans. Vi skulle nog till och med säga att det är det vanligaste bland dem vi möter. Och kanske inte så konstigt eftersom man tänker att det nog kanske inte är så svårt och att man ju så klart kommer att få den hjälpen som man behöver.

Själv så gjorde jag precis så när min sambo och jag skulle ansöka om personlig assistans för honom. Sjukvården gav inte direkt någon information kring ämnet och jag googlade lite snabbt. Hur svårt kan det vara tänkte jag… Är ju van från olika jobb med myndighetskontakter, skrivelser, kontakter, diskussioner, att ha koll på timmar och minuter. Men oj så fel jag hade, det var rent ut sagt SKITSVÅRT! Dessutom otroligt tidskrävande, det åt upp all energi och glädje som fanns och det blev en stor oro kring om jag gjorde rätt eller missade saker.

Så för vår del så blev det mitt i ansökningsprocessen när det kom ett förhandsbesked om nekad assistans som jag i panik ringde Passal Assistans och fick träffa en jurist dagen efter. Situationen räddades och pressen på mig minskade radikalt. Nu i efterhand så önskar jag verkligen att någon hade sagt till oss redan månaderna efter sjukdomen att ta hjälp av ett assistansbolag. Då hade det gått så mycket fortare att få saker i rullning, det hade sparat mig och min sambo mycket tårar och ångest och det hade nog gått lite lättare även för det fortsatta arbetet med vårt ärende förvår jurist.

Jag frågade en av våra jurister, Lisa, vad hon skulle vilja tipsa någon om som funderar på att ansöka om personlig assistans och jag fick dessa svar.

1. Ta hjälp tidigt. Påbörja inte en ansökan själv utan ta experthjälp. Och med experthjälp så menar jag en jurist på ett assistansbolag för då har man absolut bäst förutsättningar.

2. Be om intyg på allt. Utförliga medicinska underlag förbättrar markant chanserna att få rätt stöd. Vårdpersonalen vet inte alltid vad som behöver framkomma i de olika intygen så därför är det bra att även här involvera juristen.

3. Ansök hos både kommun och Försäkringskassa direkt och be om ett samordnat möte för att spara tid och slippa flera (ofta påfrestande) möten.

Och för min del så har jag bara ett tips. Och det är att du ska ta hjälp av ett assistansbolag. Verkligheten idag ser tyvärr inte ut på ett sånt sätt att det funkar att göra detta själv så, för att du ska orka och det ska bli så bra som möjligt, ta hjälp.

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb