Upptäck Bara Vanlig!

Skriven av
Carin Hesselroth
2/5/2024

För ett tag sedan kom den ideella organisationen Bara Vanlig upp i flödet på våra sociala medier med bland annat bilder på personer i rullstolar ute i löpspåret och vårt intresse väcktes direkt. Klickade in på deras hemsidawww.baravanlig.se och läste där att Niclas Wennerlund startade Bara Vanlig 2016 då han ville hitta en aktivitet till sin dotter som har en kognitiv funktionsvariation.

I början av året nådde ryktet oss att Bara Vanlig vill starta upp i Göteborg och Passal hade turen att få ett besök av Niclas och hans operativt ansvariga kollega Malin Hägg på deras första besök för att göra verklighet av dessa planer.

Så kul att träffa er båda! Niclas, du kan väl börja med att berätta lite om hur Bara Vanlig kom till?

Det var för åtta år sen som jag var på habiliteringen för att få ett intyg för min dotter Melina som jag kom att tänka på att fråga om det fanns löpargrupper för henne. Det var ganska tydligt att läkaren aldrig hade fått den frågan förut. Svaret jag fick var ett tveksamt förslag om parasporten. Men när jag kollade med dem vad som fanns så var det friidrott. Det var inte det jag var ute efter. Jag ville att Melina skulle få röra på sig, på sina villkor.

Så det blev så att jag ringde till Hellasgården i Nacka och frågade om jag fick starta upp en löpargrupp för personer med funktionsnedsättningar, och efter ett tag körde vi i gång där. Jag försökte marknadsföra det med mobilklipp och sen på tredje träningen så kom tidningen Mitt i Nacka och gjorde ett reportage om oss. Och det reportaget blev så viktigt för oss. Det delades flera hundra gånger på Facebook och gjorde verkligen en otrolig skillnad för vår uppstart.

Och idag finns vi på sju platser runt om i landet och vi har45 volontärer som är utbildade av oss och driver våra löpgrupper.

Det är verkligen fantastiskt att höra om er resa! Var är ni idag då? Vad är fokus och vad jobbar ni med nu?

Allt jobb som vi har gjort dessa åtta år har mynnat ut i det som vi kallar Bara Vanlig metoden, där de två viktigaste delarna är kommunikation och bemötande. Vi bygger motivation genom självbestämmande, gemenskap och sammanhang. Fokuserar på det personen är duktig på i stället för det den har svårare för.

Nu har vi ett arvfondsprojekt i Vallentuna och i Filipstad där vi implementerar fysisk aktivitet på daglig verksamhet. Det är ett treårigt projekt där år tre börjar nu i april och vi har kartlagt år ett där vi kan se att 80% av de som deltagit i projektet rör sig mer efter att Bara Vanlig metoden implementerats. Det är otroligt kul att se! Och så otroligt viktigt!

Verkligen! Och om vi pratar vidare kring löpträningen, hur går ett träningspass till?

Det inleds alltid med att vi hälsar på varandra och går igenom om det hänt något speciellt under veckan. Sen är det någon av deltagarna som håller i uppvärmningen, ibland är den 45 sekunder lång och ibland 5 minuter. Och alla utgår från sina förutsättningar. Vi hade en deltagare i permobil som drog på sig löpartajts och gjorde sin typ av burpees, det går ju att göra varianter av det mesta.

Sen kör vi i gång löpningen och då kanske några springer i grupp, några vill springa med volontärer, några springer i tystnad och några vill prata. Det är också väldigt olika hur långt man vill springa, och alla får bestämma helt själva hur de vill göra.  Avslutningsvis har vi alltid en gemensam fika. Och alla delarna är lika viktiga!

Och nu är planen att starta upp i Göteborg!?

Precis! Vi har fått stöd från kronprinsessan Margaretas minnesfond för att starta upp i Göteborg, så nu är vi här för att träffa olika aktörer och eldsjälar. Sen är fokus på att hitta volontärer som vi kan utbilda i Bara Vanlig metoden och sen hitta deltagare för första löpgruppen. Det ska bli väldigt kul!  

Verkligen! Hur gör man om man läser detta och känner att man vill stötta ert arbete eller bli volontär?

Då får man gärna bli medlem i Bara Vanlig för 100kr per år, det fixar man på hemsidan, och vill man bli volontär så kan man mejla oss på info@baravanlig.se

Då hoppas jag ni får några nya medlemmar i Göteborg nu och kanske några intresseanmälningar också. Oavsett önskar vi er stort lycka till! Och tusen tack för att jag fick träffa er!

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb