Vad ska du tänka på när du väljer assistansbolag?

Skriven av
Carin Hesselroth
1/2/2024

Att välja assistansbolag är kanske inte det lättaste. Det är mycket som påverkar, har du erfarenhet av assistans sedan tidigare eller är du ny inom den här världen? Vi kommer här med några tips kring vad som kan vara bra att tänka på:

En bra start kan vara att kolla upp vilka bolag som erbjuder sina tjänster på den orten där du bor. Vissa kanske finns där med fysiska kontor, vissa kan ha en digital kontakt och några kanske vill komma till dig för möten. Vad är viktigt för dig kring detta? Vill du kunna träffa din kontaktperson fysiskt på ett lätt sätt eller räcker det att höras via telefon eller digitala möten?

Nästa grej blir sedan att kolla om de bolag du tycker verkar intressanta har tillstånd från IVO, inspektionen för vård och omsorg, att bedriva personlig assistans. Detta kan du kolla upp på olika ställen, till exempel hos IVO själva eller på hejaolika.se. Där kan du också kolla om de har haft sitt tillstånd indraget någon gång och i så fall av vilken anledning.

Sen kan det vara bra att kolla av de olika bolagens hemsidor och sociala medier för att få en bild av hur de är som bolag. Brinner de lite extra för något? Driver de några speciella frågor? Är de en del av en stor koncern eller ett litet familjebolag? Har de aktiviteter för sina kunder och anställda? Vad lyfter de själva att de är bra på? Bara att lägga tio minuter på detta gör att du har lite mer kött på benen inför ett val.

En viktig fråga när man har eller ansöker om personlig assistans är juridiken. Så som läget är idag så kan det vara en fördel med ett bolag som har utbildade jurister med kunskap om just personlig assistans. Detta kan vara speciellt viktigt om du ska ansöka om assistans första gången eller om du vet att du vill ansökan om utökning eller har något avgörande som händer i livet framför dig som kan påverka ditt beslut. Sen kanske du ändå känner att den juridiska kompetensen är viktig för att du ska kunna känna trygghet i ditt liv och då blir detta en viktig aspekt. Att det är ett bolag som har koll på lagar och regler kring assistans och vad man får göra så att inte ditt assistansbeslut riskerar återkrav är ju en viktig aspekt som man kanske inte alltid tänker på i första läget.

Personal är en annan viktig fråga. Har du behov av externa assistenter och vill ha ett bolag som hjälper dig med rekrytering, allt från annonsering till urval, intervjuer och anställning eller är det något du vill driva själv. Är det ett bolag som erbjuder någon typ av vikariepool? Och vilken typ av arbetsgivare vill du att dina assistenter har? Ska det vara en arbetsgivare som har en nära kontakt med assistenterna, sköter personalmöten, schemaläggning, lönesamtal och erbjuder olika typer av utbildningar, friskvård och träffar?

När du jobbat ner din lista till två-tre bolag så är det bra att boka in ett möte med dessa för att träffas och stämma av de saker som du tycker är viktiga och se om ni får en bra kontakt och det är någon du vill gå vidare med.

Vi hoppas våra tips har varit till hjälp i assistansdjungeln och på resan att hitta rätt bolag för just dig! Men läs gärna också Heja Olikas tips kring vad som kan vara bra att tänka på:

Vilket assistansbolag är bäst för mig 2023? (hejaolika.se)

På Assistanskolls hemsida kan du lätt jämföra info och siffror kring de bolag du tycker är intressanta:

PersonligAssistans. Assistanskoll listar anordnare av personlig assistans i Sverige

Lycka till!

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb