VM-guld till Värmlandskillen Gustav!

Skriven av
Carin Hesselroth
2/1/2023

I slutet av november 2022 var det IWAS World Games, vilket fritt översatt är VM för funktionsvarierade, i Portugal. En av deltagarna var vår kund, landslagskillen Gustav Tegnelund, en 20 årig kille från Karlskoga.

Gustav har tränat sen barnsben och 2013 började han med framerunning (som då hette racerunning), en löpgren där man springer med en cykel med tre hjul utan trampor. Det började med träning en dag i veckan i Örebro.  Men efter något år så blev det någon dag mer eftersom det var så kul, och samtidigt träffade Gustavs pappa Magnus på Anders Johansson från Karlskoga Friidrott av en slump och detta ledde till att Gustav bjöds in att träna med Karlskoga Friidrott vilket han gjorde. Det familjen inte visste då var att Anders var ledare i Svenska Parasportlandslaget, en riktig lyckoträff som ledde till att Gustav fick bra hjälp tidigt i karriären och idag är det fortfarande Anders som sköter Gustavs träningsprogram.  

2015 började Gustav vara med på internationella tävlingar och träningen trappades upp. Framgångarna avlöste varandra och VM-brons, U-16 världsrekord, junior-VM-silver och SM-guld är bara några av meriterna. Och sedan 2017 är Gustav med i landslaget.

Men hur var det då i Portugal, hur kändes det kring de två tävlingarna Gustav?

”Inför 100m som var det första loppet så var det lite nervöst, blir alltid lite speciellt med första loppet på en tävling. Det skiljer sig lite åt hur man samlas och hur cykeln godkänns. Vid det här loppet så strulade dessutom tekniken så det blev förseningar och då ska man hålla i gång kroppen och fokuset. Men känslan sen var ändå bra, jag kanske sprang lite för spänt, men det blev ändå ett silver. Men vid 200m nästa dag då flöt allt på med teknik och löpningen kändes riktigt bra. Och så blev det ju också ett guld, på min nästbästa tid någonsin.” 

Gustav pratar vidare om att det var väldigt kul att återigen vara i väg med landslaget, att det känns väldigt speciellt och hedrande att få representera Sverige och springa för landslaget. Att det dessutom är ett väldigt härligt gäng där alla hejar på varandra även om de ibland är konkurrenter gör det ju ännu roligare.

För pappa Magnus är det minst lika mycket nerver när det är tävlingsdags och på hans filmer från loppet så hör man hur han för fulla lungor hejar fram sonen. Stoltheten över resan som sonen gjort märks tydligt.

När vi pratar om vad sporten har inneburit för familjen så pratar båda om hur det har gynnat Gustavs vardag och välmående men Gustav pratar också om det sociala i att träffa vänner vid träningar och tävlingar. Magnus nämner med ett leende också att Gustav blivit en person som Karlskogaborna känner igen och att de kommer med glada tillrop och hälsningar.  

Framöver nu så är det snart träningsläger med landslaget och hårdträning under vintern som gäller inför tävlingssäsongen som drar i gång i maj. Och i kombination med all träning så har Gustav precis tagit körkort och ser fram emot att nu i januari börja på civilekonomprogrammet på Örebro Universitet.

Vi på Passal ser fram emot att följa Gustavs äventyr både på tävlingsbanan och i övriga livet.

Stort lycka till!

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb