Hur funkar det kring skola & personlig assistans?

Skriven av
Carin Hesselroth
17/8/2023

Skolstarten är på ingång i många familjer med alla känslor som det kan innebära. Men vad gäller kring skola och personlig assistans egentligen?

Generellt sett så har man som assistansberättigad inte rätt till personlig assistans under sin skoltid, om inte särskilda skäl föreligger. Det kan vara skäl som exempelvis om den enskildes funktionsvariation förorsakar svårigheter att kommunicera, eller det finns ett behov med hänsyn till dennes hälsotillstånd med mera. Däremot så har skolan ett ansvar att se till att skolgången fungerar praktiskt för alla och såklart även de som har rätt till personlig assistans. Hur man löser detta ser olika ut på de olika skolorna och om man går på anpassad skola eller inte.

Jag träffade vår kund Bianca och hennes mamma Andrea. Bianca som fyller 14 om några månader gillar att hänga med vänner, gå på bio och resa. I somras njöt hon av sol, värme och bad tillsammans med familjen i Dubai. Mamma Andrea gillar precis som Bianca när det händer saker, hon är en glad fotbollsmamma och en hejare på att hitta anpassade resmål runt om i världen för hela familjen.

Nästa vecka är Biancas sommarlov slut och det är dags för skolan igen, och nu börjar hon årskurs åtta. Nu är det en klass, lärare och en skola som är bekant och allt är invant så i år går allt lite mer på rutin för familjen. Annat var det förra året när Bianca började sjuan och allt var nytt. Men det var en otrolig start på högstadiet som familjen fick. Skolledningen bjöd in Bianca och hennes mamma till skolan innan annan personal och elever var på plats och de fick möjlighet att kolla runt överallt i alla lokaler och faciliteter och se vad som eventuellt inte funkade så att detta skulle hinna åtgärdas.

Det var så skönt att i lugn och ro kunna kolla runt och se hur allt såg ut, det var redan väldigt bra anpassat men det var några få ställen som vi tyckte till kring och det åtgärdade skolan snabbt, berättar Andrea.

Även idrottsläraren bjöd in till ett möte innan skolstart för att Bianca skulle få komma med sin input kring hur hon ville ha det och hur hon skulle kunna involveras på bästa sätt när hennes klass hade idrottslektioner. Detta uppskattade familjen så klart otroligt mycket och gjorde att skolstarten kändes mycket bättre. De berättar också hur idrottsläraren löpande under förra året tagit fram egna lösningar för att Bianca ska vara så involverad som möjligt och få testa på olika sporter som basket och innebandy på ett bra sätt.

Vid skolstarterna på låg- och mellanstadiet har det också fungerat smidigt för Bianca. Hon har en två år äldre syster vilket underlättat lite då detta gjort att skolan känt till familjen sedan innan och familjen känt till skolan.

Det Andrea säger har varit det viktigaste under hela Biancas skolgång, och trycker på lite extra gällande den nuvarande, är att det varit en samarbetsvillig och flexibel skolledning som alltid sett till elevens bästa. Det har gjort att det har fungerat på bästa sätt. När Bianca haft längre frånvarotillfällen på grund av exempelvis operationer så har skolan sett på tekniska lösningar för att undervisningen ändå ska fungera och familjen har också kunnat läsa i kapp förlorad tid på sommarlov.

Nu hoppas vi på Passal att Bianca och alla andra som börjar skolan nu i dagarna får en riktigt härlig termin!

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb