Pratstunder - Personlig Assistans

Här får ni möta Sara Lundblad, en av Passals assistenter

Hur kommer det sig att du började arbeta som assistent?

Jag hade precis kommit hem från en lång resa i Nya Zeeland och hade inget sommarjobb. Jag visste att jag gillade att jobba med människor därför sökte jag till ett korttidsboende för personer som har olika funktionsvariationer där träning och vila var i fokus. Där fick jag mitt första jobb som personlig assistent och sedan dess har jag arbetat hos min brukare i 9 år, både heltid och deltid.

Vad gjorde att det blev just Passal?

Min kund valde Passal som assistansbolag, så jag hängde helt enkelt med och nu har jag arbetat här i 8 år både heltid och deltid. Det har varit väldigt roligt och utmanade eftersom jag har fått jobba med flera olika kunder som har olika typer av funktionsvariationer. Trevliga kollegor och bra stöd från kontoret har gjort att jag har trivts och velat stanna kvar.

Vad är det du tycker om i arbetet med människor?

Att se att jag gör skillnad för en annan person, det är absolut det bästa med jobbet. Förutom rutinerna som ska göras varje dag så ser dagarna rätt olika ut beroende på vad kunden vill göra. Variationen gör det spännande och utmanade. Det som också är så speciellt med detta yrke är det starka band som bildas mellan assistent och kund. Detta tror jag är väldigt viktigt för att skapa förtroende mellan varandra.

Att vara assistent handlar mycket om att anpassa sig till en annan människa, hur upplever du det?

För mig har det varit ganska lätt och jag tror att det handlar om att vara öppen för att människor är och vill ha det olika. Därför tänker jag på att det är viktigt med tålamod, för saker och ting tar olika lång tid beroende på hur personen är och hur hen känner sig just den dagen. Som personlig assistent har jag ett stort ansvar för personens liv, se till att hen i högsta möjliga mån får den assistans som hen behöver för att leva sitt liv fullt ut. Även om det är ett stort ansvar ger det mig väldigt mycket tillbaka och får mig att känna mig värdefull.

Finns det enligt dig några generella egenskaper som utmärker en bra assistent?

Positiv, lyhörd och flexibel är de främsta egenskaperna anser jag. Kommer jag till jobbet med positiv energi så blir arbetet mycket roligare och oftast får jag härlig energi tillbaka. En ska vara lyhörd inför vad kunden känner i stunden och därför är det viktigt att vara flexibel eftersom en planerad aktivitet kan bli avbokad i sista minut på grund av oförutsägbara händelser. När en sådan situation inträffar är det bra att vara kreativ och/eller ha en plan B.

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb